Huono sisäilma on vaaraksi terveydelle

Puitteet kodin terveellisyydelle, turvallisuudelle ja viihtyisyydelle luodaan talon rakennus- ja suunnitteluvaiheessa.

Sen jälkeen rakennus tarvitsee hyvänä säilyäkseen säännöllistä seurantaa ja huoltoa. Monet pienet signaalit voivat viestiä sisäilmaongelmista, jotka hoitamattomina saattavat johtaa terveydellisiin haittoihin ja taloudellisiin tappioihin.

Suuret vauriot ovat useimmiten vältettävissä aktiivisella seurannalla ja nopealla reagoinnilla.

– Riskejä voi minimoida pienillä arkipäivän havainnolla. Tarkkailemalla, etteivät lehdet tuki syksyisin vesikouruja, ja että vesi pääsee virtaamaan katolta pois. Reagoimalla, jos rakennuksessa näkyy merkkejä vedestä väärässä paikassa, kuten valumajälkiä tai maalien hilseilyä ja kupruilua, Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Jorma Säteri listaa.

Hyväkin tekniikka tarvitsee huoltoa.

– LV-laitteilla saadaan hyvät sisäolosuhteet aikaiseksi, mutta niistä pitäisi muistaa pitää huolta. Ilmanvaihtoventtiilit ja lämmöntalteenottolaitteet tulee puhdistaa säännöllisesti. Mikäli asunnossa on ilmanvaihtokone, sen suodattimet kaipaavat vaihtoa. Lattiakaivot tulisi pitää puhtaina, ettei sinne kerry likaa ja hiuksia viemärin tukkeeksi. Tiputtavat hanat ja valuvat vessanpöntöt pitäisi korjata heti, Säteri neuvoo.

Pyykkien hidas, yli puolen vuorokauden, kuivumisaika voi kertoa puutteellisesta ilmanvaihdosta. Kuvat: Adobe Stock
Pyykkien hidas, yli puolen vuorokauden, kuivumisaika voi kertoa puutteellisesta ilmanvaihdosta. Kuvat: Adobe Stock

Hajut kertovat ongelmista

Terveellinen rakennus on hajuton. Kun taloon astuu sisälle, siellä ei pitäisi aistia minkäänlaisia tuoksuja. Uutuuden haju, mummolan tuoksu, kellarinhaju, viemäri, tunkkainen ilma ja kemikaalin käry kielivät kaikki heikosta sisäilmasta.

– Jos jotain haistaa, pitäisi lähteä nopeasti selvittämään mistä on kyse. Haasteena on, että nenä tottuu aika nopeasti. Ulkopuolistenkin olisi hyvä ottaa havaitsemansa hajut puheeksi, sillä ne voivat kertoa vakavastakin ongelmasta, Säteri korostaa.

Ikkunoiden ja peilien huurtuminen voi olla merkki siitä, että kyseessä on huono sisäilma ja riittämätön ilmanvaihto.

– Kylppärin peilin huurtuminen yli 15 minuutiksi suihkun jälkeen kertoo huonosta ilmanvaihdosta. Samoin pyykkien hidas, yli puolen vuorokauden, kuivumisaika. Jos ikkunat alkavat huurtua, on ilmanvaihto jo todella heikko, Säteri kuvailee.

Säteri kehottaa tarkastamaan myös, että asunnosta löytyy sisäilman tulo- ja poistoventtiilit.

– Jostain pitää tulla asuntoon ilmaa ja jostain sen pitää myös poistua. Jos jompaakumpaa reittiä ei näy, kaikki ei ole kunnossa.

Älä sido kukkaron nyörejä väärässä paikassa

Huono sisäilma vaikuttaa vähintäänkin viihtyvyyteen ja vireystasoon, mutta pahimmillaan seurauksena voi olla suurempiakin terveyshaittoja.

– Puhutaan sairasrakennusoireista, joita ovat tukkoisuus, silmien kirvely, äänen käheys, yskä, päänsärky ja väsymys. Nämä oireet voivat johtua monesta muustakin syystä, mutta jos oireet helpottavat rakennuksesta poistuttaessa ja pahenevat tilaan tultaessa, syy saattaa olla sisäilmassa, Säteri tietää.

Varhaisella reagoinnilla pahimmilta oireilta yleensä kuitenkin vältytään. Säteri kannustaakin puuttumaan epäkohtiin välittömästi.

– Mitä nopeammin reagoidaan, sen vähemmällä todennäköisesti päästään. Jos tuntuu, että omat taidot eivät riitä, apua saa ammattilaiselta. Talon huollossa ei kannata pihistellä. Hinta kannattaa suhteuttaa asunnon arvoon. Huoltotoimenpiteillä varmistetaan arvon säilyminen, Säteri painottaa.

,