Pyöräily kannattaa

Pyöräily luo niin rahallisia, ajallisia kuin terveyteen liittyviä säästöjä. Yhteiskunnan näkökulmasta merkittävin säästö syntyy pyöräilyn terveysvaikutuksista. Pyöräily on poikkeuksellisen kannattavaa puuhaa.

– Pyöräily on aina terveys-, ympäristö- ja kansantalousteko. Merkittävimmin pyöräilyn hyödyt näkyvät ihmisen terveydessä, Pyöräilykuntien verkosto ry:n toiminnanjohtaja Matti Hirvonen kertoo.

European Cyclists’ Federationin vuoden 2013 laskelman mukaan yli puolet pyöräilyn hyödyistä syntyy laskeneen kuolleisuuden kautta saatavista taloudellisista vaikutuksista. Suomessa pyöräilyn terveyshyödyn yhteiskunnalle arvioidaan olevan jopa yli miljardi euroa vuosittain.

– Pyöräily on pääosin matalasykkeistä liikuntaa, joka on loistavaa painonhallinta- ja rasvanpolttoliikuntaa. Pyöräily on monessa suhteessa parasta terveysliikuntaa, sillä siinä pystyy yhdistämään hyödyn ja huvin, Hirvonen toteaa.

Pyöräilyn hyödyt näkyvät myös ruuhkien ja päästöjen vähentymisenä.

– Yksilön näkökulmasta pyöräily on suurimpia ekotekoja mitä voi tehdä, vaikkakaan Suomen kaltaisessa pitkien etäisyyksien maassa pyöräily ei voi ratkaista kaikkia päästöongelmia, Hirvonen kertoo, ja jatkaa:

– Pyöräily on kuitenkin yksilön näkökulmasta helppo valinta ja siksi silläkin on merkitystä ympäristölle.

Suomessa kelpaa pyöräillä

Suomi on hyvä pyöräilymaa, jossa pyörällä pääsee lähes joka paikkaan.

– Olemme eurooppalaisen keskitason yläpuolella, suunnilleen samoilla kohdin Saksan, Sveitsin, Itävallan ja Ruotsin kanssa. Huippukohteisiin, kuten Hollantiin ja Tanskan muutamaan kaupunkiin, meillä on kuitenkin reippaasti matkaa, Hirvonen toteaa, ja jatkaa:

– Hirveän positiivista on kuitenkin se, että monessa Suomen kaupungissa on kunnianhimoisia pyöräilysuunnitelmia, joita myös toteutetaan.

Edelläkävijöiksi Hirvonen nimeää muun muassa Oulun ja Joensuun, joissa pyöräillään runsaasti ja ympäri vuoden.

– Oulu ja Joensuu ovat kummatkin vahvoja talvipyöräilykaupunkeja. Ympärivuotinen pyöräily on tärkeä asia, jonka lisäämiseen on syytä panostaa kaikissa Suomen kaupungeissa.

Myös rahoituksesta päättävät tahot saavat Hirvoselta kiitosta pyöräilymyönteisyydestään.

– On ollut ilo huomata viimeisen kahden vuoden aikana, että kunnanjohtajat ja poliitikot ovat alkaneet nähdä pyöräilyn edistämisen investointina, joka tuottaa voittoa erinomaisella hyötysuhteella. Henkisellä tasolla se on merkittävä edistysaskel, joka tarkoittaa, että kansalaisilla on pian entistä paremmat olosuhteet pyöräilyyn.

Valitsipa kulkuvälineekseen sitten sähköpyörän tai kaupunkipyörän, varmaa on, että pyöräilystä hyötyy monella tapaa. Kuvat: Adobe Stock
Valitsipa kulkuvälineekseen sitten sähköpyörän tai kaupunkipyörän, varmaa on, että pyöräilystä hyötyy monella tapaa. Kuvat: Adobe Stock

Hyvä pyörä, parempi mieli

Pyörien tarjonta on kasvanut vuosien saatossa hyvinkin laajaksi. Markkinoilla tarjolla olevista kaupunki-, maantie-, cyclocross- ja taittopyöristä löytyy vaihtoehto useimpiin tarpeisiin.

– Viime aikoina markkinoille on tullut todella hyvin myös erilaisia varusteita, kuten esimerkiksi peräkärryjä, joilla voi kuljettaa tavaroita ja lapsiakin. Lasten kuljetukseen on tarjolla erikseen myös laatikkopyöriä, joissa kuljetuslaatikko on pyörän edessä.

Suosiotaan jatkuvasti kasvattavat sähköpyörätkin ovat rantautumassa kovaa vauhtia Suomeen.

– Sähköavusteinen pyörä tuo paljon uusia mahdollisuuksia pyöräilyyn. Sähköpyörällä on helppo viedä lapsia päiväkotiin ja kuljettaa raskaitakin tavaroita, Hirvonen kertoo, ja jatkaa:

– Hyvä juttu on sekin, että sähköpyöräilyn terveysvaikutukset eivät ole tavallista pyöräilyn huonompia, sillä sähköpyörää käytetään useammin ja sillä tehdään pidempiä matkoja.

Valitsipa kulkuvälineekseen sitten sähköpyörän tai kaupunkipyörän, varmaa on, että pyöräilystä hyötyy monella tapaa.

– Kun otetaan huomioon pyörän alkuinvestointi, ilmainen käyttö, edullinen ja helppo ylläpito, aikasäästöt, aikataulujen vapaus sekä terveyshyödyt, niin on aika vaikeaa ymmärtää miksi pyörää ei käyttäisi, Hirvonen hymyilee, ja päättää:

– Useimmilla suomalaisilla on mahdollisuus polkea ainakin joitain matkoja ja jokainen poljettu matka kannattaa varmasti.

Sähköpyörällä säästää

Sähköpyörästä ennustetaan tulevaisuudessa yhä merkittävämpää autoilun korvaajaa.

Mikä sähköpyörä on?

Sähköpyörä on sähkömoottorilla varustettu polkupyörä. Moottori käynnistyy poljettaessa ja tekee polkemisesta kevyempää. ”Sähköpyöräily on tavallista pyöräilyä, mutta ikuisessa myötätuulessa”, Hirvonen summaa.

Kenelle sähköpyörä sopii?

Kaikille. Sähköavusteisuus tekee polkemisesta kevyempää, joten sähköpyörä soveltuu erityisen hyvin pitkille matkoille. Jos kunto on jo laskenut esimerkiksi iän myötä tai jos töihin haluaa saapua työvaatteissa ilman hikeä, on sähköpyöräily hyvä vaihtoehto.

Miksi sähköpyöräillä?

Pitkille matkoille hyvin soveltuvan sähköpyörän avulla voi säästää huomattavasti liikkumisen kuluissa. Sähköpyörien ennustetaankin tulevaisuudessa korvaavan kotitalouksissa kakkosauton.