Sähkösarja + oma pyörä = sähköpyörä!

Sähköpyörä on kannattava, pitkäikäinen ja ympäristöystävällinen investointi. Se on näppärä kulkuväline, jonka moottori keventää polkemista ja antaa lisävauhtia silloin kun sitä tarvitsee.

Sähköpyörien valikoima on vielä melko suppea, eikä valmiista sähköpyöristä löydy välttämättä juuri omaan makuun tai tarpeeseen sopivaa. Myös niiden hinta on vielä verrattain korkea.

Sähköpyörien parissa yli kymmenen vuotta työskennellyt Jyri Arola sanoo, että sähköpyörän hankintaa suunnittelevien kannattaa harkita oman pyörän sähköistämistä. Sähköistäminen onnistuu lähes kaikkiin pyöriin ja keneltä tahansa, joka osaa pumpata pyörän kumit ja vaihtaa renkaan.

– Hankkimalla muunnossarjan ja akun pyörän voi sähköistää itse. Tai sitten oman pyörän tai minkä tahansa uuden pyörän voi toimittaa alan asiantuntijaliikkeeseen, jossa se tehdään tilaajan puolesta. Kustannusten kannalta oman pyörän sähköistäminen on järkevää, sillä se maksaa noin kolmasosan laadukkaan sähköpyörän hinnasta. Myös varaosien saatavuus ja tuotteiden takuut ovat kunnossa, kun sähköistäminen tehdään tunnettujen merkkien sähkösarjoilla, Arola sanoo.

Kevyesti liikkeelle

Sähköpyörä on monipuolinen, näppärä ja ympäristöystävällinen kulkuväline, jonka suosio on kasvussa sekä Suomessa että maailmalla. Kakkosautoon verrattuna sähköpyörä on myös edullinen hankinta.

Jyri Arolan mukaan sähköpyörä mielletään turhaan vain ikääntyvien ja huonokuntoisten liikkumisvälineeksi.

– Sähköpyörä sopii kaikille. Se kannustaa ajamaan pidempiä lenkkejä ja polkemaan työmatkoja. Sähkömoottoria ei tarvitse käyttää koko ajan, vaan sen voi napsauttaa päälle vaikka vain liikkeelle lähdön ajaksi, osaksi matkaa tai isoimpiin mäkiin.

Pyörien akuissa ja sähkösarjoissa on erilaisia vaihtoehtoja. Jyri Arolan mukaan Suomen olosuhteissa järkevin hankinta 250 watin sähkömoottori, jossa on kestävä litiumakku. Se avittaa pyörää parhaimmillaan 25 kilometrin tuntivauhtiin. Jos vanha pyörä menee vaihtoon, sähkösarjan voi siirtää toiseen pyörään.

– Mutta sähköpyöräilyssä vauhti ei niinkään ole se juttu. Sähköpyörä mahdollistaa polkemisen ja ulkona liikkumisen sellaisillekin, joille tavallinen pyörä on syystä tai toisesta liian raskas. Esimerkiksi polven kuntouttamisessa sähköpyörästä voi olla suurta iloa. Se kannustaa myös työmatkapyöräilyyn ja liikkumiseen raittiissa ilmassa, Arola toteaa.

,