Hanna Sumari: Toimivuus on keittiösuunnittelun lähtökohta

Sisustustoimittaja Hanna Sumari suosittelee käyttämään keittiön suunnittelussa aina asiantuntijan apua. Sisustussuunnittelijan tai sisustusarkkitehdin työpanos, sekä laadukkaiden materiaalien valinta keittiöön ovat investointi, joka maksaa itsensä takaisin arjen toimivuudessa ja kalusteiden kestävyydessä.

– Keittiö on kodin käytetyin ja kallein huone. Keittiön suunnittelussa kannattaa lähtökohtaisesi käyttää kaikki mahdollinen asiantuntija-apu, ellei itse ole asiantuntija, Sumari sanoo.

Kodinkoneiden oikea sijoittaminen tilaan sekä suhteessa toisiinsa, kaappien käytettävyys, tarkkaan tehtyihin mittauksiin perustuva tilankäyttö ja materiaalivalinnat ovat asioita, joissa suunnittelijan ammattitaito näkyy. Hyvä suunnittelija tietää myös mitä markkinoilla on tarjolla.

toimivuus
Sisustustoimittaja Hanna Sumari arvostaa keittiön toimivuutta. Kuva: Benjamin Ilmoni

Kaapin ovi valitaan viimeiseksi

– Jos haluaa keittiöönsä parhaan lopputuloksen, oven malli on viimeinen valinta. Koko keittiö suunnitellaan ennen sitä päätöstä. Toimivuus keittiössä on kaiken a ja o, mutta toimivuus ei ole este kauneudelle ja trendikkyydelle, Hanna Sumari toteaa.

Hyvän tilankäyttö- ja pohjasuunnittelun lisäksi keittiössä kannattaa panostaa materiaaleihin. Tasoilla parhaiten kestävät kivi ja komposiitti. Puussa näkyvät elämän jäljet, mutta Sumarin mielestä kauniimmin kuin laminaatissa.

Keittiö käytön mukaan

Joissain keittiössä siemaillaan espressoa ja nautitaan viiniä juustojen kera. Toisissa laitetaan isolle perheelle viisi ateriaa päivittäin. Keittiö pitäisikin suunnitella asukkaiden omien tarpeiden mukaan.

Laadukas ja tyylikäs keittiö voi nostaa asunnon arvoa, mutta tärkeintä on sen toimivuus ja viihtyisyys. Myyntitilanteessa ei voi kuitenkaan tietää etukäteen ostajan makua.

– Kodinkoneiden sijoittelulla voi olla merkitystä. Usein ostaja kuitenkin haluaa remontoida uudestaan, vaikka varsinaista tarvetta ei olisi. Ei voi koskaan tietää, mistä toinen pitää. Koti on aina itseä varten, Hanna Sumari kiteyttää.

,